Placering i årets White Guide Junior


oktober 5, 2017 1:31 e m av Emelie Bondesson

I år räckte det till en 21’a plats!

Domarnas motivation:

”Ett kök i ständig rörelse.

Kökschefen Björn Bondesson vilar inte på lagrarna. Varje gång vi besöker honom och hans skolrestaurang Skeppet har han filat på detaljerna. I år stänger exempelvis serveringen en halvtimme tidigare tack vare finurliga schemaändringar, vilket skapat en lugnare och ordningsammare matsalsmiljö. Dessutom har andelen ekologiska livsmedel ökat från cirka 27% till cirka 38%. Ett eget, helt vegetariskt salladsbord har också tillkommit. Som tidigare finns flera varmrätter att välja mellan. Vid vårt besök är köttfärslimpa huvudrätt och tillsammans med smakrik och färgglad ratatouille bildar den en finfin helhet. Nästan varje dag serveras också en pop up-rätt, ofta tillagad av extra fina råvaror som Björn fått för kampanjpris hos sin leverantör. Vi har turen att få smaka på en klassisk räksallad med handskalade räkor (pyntad med tomatrosor). Det ordinarie salladsbordet är generöst och innehåller bland annat matiga alternativ som bara de skulle räcka för att mätta de hungrigaste magarna. Maten och måltidssituationen på Västerholms Friskola är inte bara på topp, den är också hela tiden under utveckling mot nya ambitiösa mål.”